Welkom bij
Laat ik beginnen met de geruststellende mededeling dat qua bridgen er absoluut geen verschil is tussen bridgen met een parenscore, zoals wij elke dinsdag doen, en bridgen met een butlerscore.
Om de score via de butlertelling uit te leggen is het misschien goed even uw geheugen op te frissen over manier waarop de score bij een parentelling wordt berekend.
Bij een parentelling krijgen NZ en OW als zij op een spel de slechtste score hebben gemaakt voor dat spel nul Mp’s (matchpunten). Het op een na slechtste resultaat krijgt 2 punten en zo tellen we door naar boven met steeds 2 punten meer. Als twee of meer paren hetzelfde resultaat halen worden de punten bij elkaar opgeteld en gedeeld daar het aantal paren dat hetzelfde resultaat heeft bereikt. In bovenstaand voorbeeld ziet u dat 3 NZ paren een score hebben van 170 waarmee zij in dit spel 2+4+6 punten hebben verdiend. Gedeeld door 3 levert dat dus per paar 4 punten op.
Om het percentage te berekenen worden de door u verdiende punten gedeeld door de maximaal haalbare punten. In dit voorbeeld is de maximale score 12 en levert 100% op. De volgende twee paren scoren 9 Mp’s dus 9:12 = 0,75 oftewel 75% De volgende 3 paren hebben allemaal 4 punten verdiend dus 4:12 = 0,33 oftewel 33%.
De hoogte van de behaalde score is niet belangrijk. Als bij bovenstaand spel het eerste NZ paar een score van 1430 zou hebben behaald dan hadden zij ook 12 punten gekregen. Als het laatste paar een score van -1430 punten zou hebben behaald levert dat ook een nul op.
Een nadeel van deze manier van scoreberekening is dat als je bijv. 3 SA + 1 speelt omdat de tegenstander een fout maakt en je bent het enige paar met dit resultaat scoor je dus 100%. Niet omdat je zelf briljant hebt gespeeld maar dankzij de fout van de tegenstanders, beter bekend als cadeautje. Cadeautjes mogen worden uitgepakt maar hebben wel iets oneerlijks in zich.
Bekijken we nu hetzelfde spel eens volgens de butler methode:
Bij deze methode komen de hoogste en laagste score van het gespeelde spel zowel voor NZ als OW te vervallen. Voor NZ in dit geval dus de score van +500 en de laagste score van + 100. De overige scores worden bij elkaar opgeteld en in dit geval door 5 gedeeld (7 paren, de hoogste en laagste scores vervallen en dan blijven er 5 over) dus (200+200+170+170+170) : 5 = 182 en dat wordt afgerond naar 180. Dit wordt de datumscore genoemd.
Uw eigen resultaat wordt vergeleken met de datumscore. Het 1e paar heeft +500 gescoord en dat is 320 meer dan de datumscore. De twee volgende paren hebben ieder +200 gescoord en dat is 20 meer dan de datum score. De volgende drie paren hebben +170 gescoord en dat is 10 minder dan de datumscore en de laatste heeft dan een score van -80.
Als we een datumscore hebben, kunnen we deze omrekenen naar impen. Daarvoor is een imp tabel gemaakt. Het verschil van jouw score met de datumscore is je imp score in de tabel.
In tabelvorm:
Het is bij butler belangrijk dat u het geboden contract maakt en de manche biedt als u maar enigszins denkt dat die haalbaar zou zijn. Als u kwetsbaar 4 harten biedt en haalt krijgt u daar 620 punten voor. Als u blijft zitten op 3 harten +1 is de winst slechts 170 en dat is een verschil van 450 en dat zou zomaar 10 impen kunnen schelen. Een overslag is niet zo belangrijk, Eerst uw contract halen en pas als dat 100% zeker haalbaar is kunt u voor een overslag gaan.
Een overslag levert u slechts 1 extra imp op maar als daarmee risico loopt uw contact niet te maken kan het heel veel impen kosten.
Als u in een parenwedstrijd door een fout van de tegenpartij 3 SA+1 speelt en u bent het enige paar dat dat geluk ten deel valt krijgt u daarvoor 100%. In een Butler wedstrijd krijgt u 630 punten i.p.v. 600 en dat is maar 1 imp meer. Het effect van een cadeautje is dus nihil en dat is wel zo eerlijk
Doubleren moet u pas doen als u er 1000% zeker van bent dat de tegenstander down gaat. Want als ze het onverhoopt wel halen kunt u veel impen verliezen. Het doubleren van een deelscore is behoorlijk zinloos want het levert u maar weinig op maar kan u wel veel kosten
Ik kan me voorstellen dat als alles nieuw voor u is het even duurt voor u het begrijpt. Bel me gerust op als u vragen heeft en bij veel vragen gaan we het in een workshop voorafgaande aan de reguliere speelavond uitleggen.
Aad Schaper
Een biedtool die in ieders bridgegereedschapskist zou moeten zitten Negatieve freebids Een...
Wedstrijdkalender 24-25 Datum Bridgewedstrijd Bijzonderheden 03-sep ...
Rooster zaal inrichten seizoen 24-25 Hieronder staat het rooster voor het inrichten van de zaal....