Welkom bij
Een freebid is een bod dat je vrijwillig biedt. Een vrijwillig bod is het bod dat je doet nadat partner heeft geopend en de tegenpartij een volgbod heeft gedaan. Dus bijvoorbeeld:
Partner: 1♣, en de tegenpartij: 1♥ , dan is het bod dat jij nu geeft een freebid. Normaal gesproken is dit forcing.
Negatief in Negatief Freebid wil zeggen dat bod niet forcing is. Een Negatieve Freebid toont 5-11 punten en een lange kleur (6+kaart, of een mooie 5-kaart).
Het Negatieve Freebid is niet echt een conventie (alle biedingen zijn natuurlijk) maar kan het best omschreven worden als een biedafspraak. Wanneer je besluit het Negatieve freebid te gebruiken spreken jij en je partner af om het benodigde puntenaantal voor sommige biedingen na een volgbod te verlagen. Dit vergroot de mogelijkheden voor de antwoordende hand om een lange kleur te bieden wanneer de tegenpartij zit tussen te bieden, en vergroot de kans op het vinden van een fit.
Het “probleem” bij standaard freebids
Bekijk de volgende situatie. Partner opent 1♦, je rechter tegenstander volgt 1♠, en jij bezit:
♠ 53 ♥ HB8743 ♦ 82 ♣ H82 of ♠ 643 ♥ 842 ♦ V7 ♣ HVBT3
Bij standaard biedmethodes belooft een nieuwe kleur op 2-niveau tenminste 11 punten (misschien een mooie 10). Geen van deze handen is mooi genoeg om je kleur vrijwillig te kunnen bieden, dus wat doe je? Met de eerste hand kun zou je een negatief doublet kunnen geven. Omdat partner zelden zo aardig is om harten te bieden ben je van plan om na zijn verwachtte bod van 1SA, 2♣ of 2♦, 2♥ te bieden.
Maar wat wanneer je linker tegenstander zijn partners kleur verhoogt? Wanneer jij weer aan de beurt bent om te bieden zit je weer met een probleem – passen en een mogelijke deelscore missen of 3♥ bieden dat mogelijkerwijs veel down gaat.
Met de tweede hand is zelfs een negatief doublet geen optie. Je zit min of meer vast op een pas, er op hopend dat je later je kleur kunt bieden. En wanneer je linker tegenstander zijn partners kleur weer verhoogt naar 2♠ zit je helemaal vast.
Zelfs wanneer de linker tegenstander past en partner geeft een heropeningsdoublet, is het moeilijk om je hand te omschrijven. Met een sprong naar 3♣ toon je wel enige waarden maar beloof je eigenlijk een 6-kaart. En met 2♣ onderbied je je kaart omdat je een heel wat mooiere kleur hebt dan partner zou mogen verwachten.
De oplossing met het Negatieve-Freebid Het Negatieve Freebid maakt het mogelijk een natuurlijk antwoord te geven met de handen zoals boven beschreven zonder dat je inviteert naar de manche of de bieding onnodig hoog opschroeft.
Een Negatief Freebid wordt gebruikt wanneer de tegenpartij volgt nadat partner geopend heeft en jij als antwoordende hand een lange kleur bezit die niet op 1-hoogte geboden kan worden. In bovenstaande voorbeelden zou je met het Negatieve Freebid met de eerste hand 2♥ bieden en met de tweede hand 2♣.
Het Negatieve-Freebid van de antwoordende hand Het Negatieve Freebid van de antwoordende hand is altijd een bod zonder sprong in een nieuwe kleur in de range van 2♣ t/m 3♦.
Het toont:
Zoals boven reeds gemeld is worden deze freebids negatief genoemd omdat ze niet forcing zijn. Ze zijn echter wel bedoeld als constructieve biedingen met een goede kleur en redelijke kracht.
Een bod in een nieuwe kleur van de antwoordende hand is GEEN Negatief Freebid:
Op 1-niveau. Een bod op 1-niveau van de antwoordende hand behoudt de standaard betekenis. Wanneer partner met 1♦ opent en je rechter tegenstander biedt 1♥ is het Freebid van 1♠ ongelimiteerd en toont 6+punten met een 5-kaart ♠ (met slechts 4 schoppen had u een negatief doublet gegeven).
Veel van het succes met dit systeem hangt af van uw kaartwaardering. Onthoudt dat het Negatieve Freebid uw partner vertelt dat u een 1-kleurenspel hebt zonder waarden die een ander contract aantrekkelijk maken. Uw keuze om wel of niet gebruik te maken van het Negatieve Freebid hangt niet alleen af van het aantal punten en de kwaliteit van de kleur die u biedt, maar ook van uw kaarten in de zij-kleuren.
De consequentie van deze afspraken is natuurlijk dat u met een hand die te sterk is voor deze afspraak niet hetzelfde bod kunt doen.
Bijvoorbeeld partner opent 1♥️ en de tegenpartij volgt met 1♠️.
Groet en succes! Peter
Butlertelling Laat ik beginnen met de geruststellende mededeling dat qua bridgen er absoluut geen...
Wedstrijdkalender 24-25 Datum Bridgewedstrijd Bijzonderheden 03-sep ...
Rooster zaal inrichten seizoen 24-25 Hieronder staat het rooster voor het inrichten van de zaal....